gastronomija - hrana, vino, začini

Kuhanje, prženje, roštiljanje, razvijanje, šerpe, tepsije, lonci, u se, pojest, popit, recepti, začini, gastronomija, soda bikarbona...SVE!

Moderators: NMI, miara

Re: gastronomija - hrana, vino, začini

Postby ellec » Sat May 19, 2012 6:27 am

Ogladnih čitajući, pratim. :thup:
ellec
 
Posts: 937
Joined: Fri Apr 06, 2012 8:25 pm
Location: Hebiga druže... sa-x je ipak neponovljiv....

Re: gastronomija - hrana, vino, začini

Postby Yoneh » Sat May 19, 2012 8:22 am

ja poguzijon :D


samo ne volim kuhanu prasu :D
come out come out whatever you are
User avatar
Yoneh
 
Posts: 4651
Joined: Fri Apr 13, 2012 10:16 pm
Location: Kalopsia

Re: gastronomija - hrana, vino, začini

Postby Julianna » Sat May 19, 2012 9:51 am

E pa hajd, konačno tema nas koji volimo fine i male zalogaje.Kad kažem male mislim samo na zalogaje hrane naravno, iako moja konotacija sa asocijaciom vezanom za veličinu, svi znaju čega, nije uopšte slučajna na ovoj temi.

Nedavno sam čitala članak o nečemu što je započelo kao pokret zvani FOOD PORN u Engleskoj,a koji je predvodila upravo žena koja se ne ustručava pojesti sve ono što joj se sviđa ne mareći pretjerano za masne naslage koje će joj se zalijepiti za bokove. Naravno, žena nije kriva što iako punačka, izgleda kao seks boginja i upravo zbog njenog izgleda i način ana koji pristupa kuhanju i hrani, nije nimalo naivno gospodja Nigella manevrisala svojim adutima nad tijestom za mafine kako bi se što bolje prodala. No ma koliko komercijalizovana ona bila, mislim da je odvažila mnoge da kuhanju pristupaju upravo onako kako u tom trenutku nervni impulsi želudca zadaju takt mozgu, a ne obratno i da se ne brinu pretjerano o izgledu.

Dakle pravimo ono što nam se jede, a ne ono što bi trebali jesti. Nešto kao ljubav bira srce, a ne razum. A gdje je ljubav, tu je vrlo može bit i grijeh.

Evo za sad samo jedan od mojih grijehova u kuhinji bez kojih smatram, da je svako jelo nedovršeno. Ovome nema alternacije i kompromisa. A o bijelom luku već postoji tema.

PUTER, njegovo veličanstvo. Može naravno krvnim žilama nanijeti štete, ali ključ je u količini. Ne postoji nijedno jelo, a da mu neće nedostajati puter. Jelo bez putera je kao žena bez maskare.

Recimo bistre supe, pileće naročito, ja volim tople supe i volim kad su servirane vrele i tad dodati kašiku putera, malu. Ili puter za začinima, to mi je bilo otkriće davno nekad i obično ga napravim sama, zaledim i onda koristim za već servirana jela, meso, pastu, m.plodove i sl. Ko niej probao, preporučujem zasoljeni Lurpak koji se može kupiti u Sa.

Image

@Žulijan, potpuno se slažem za bosiljak, al svježi. Najmirisniji, univerzalan začin :thup:
User avatar
Julianna
 
Posts: 1122
Joined: Thu May 03, 2012 10:26 am

Re: gastronomija - hrana, vino, začini

Postby Julianna » Sat May 19, 2012 9:58 am

I još nešto, čestitala bih svim Bikovima koji ovih dana proslavljaju rođendan. Bikovi su gospodari kuhinje :-D

P.S Jednom naočitom i naročitom Biku posebno ako čita, da mi jednom ako Bog da, napravi klepe. Za mene će biti najbolje na svijetu! :kiss:
User avatar
Julianna
 
Posts: 1122
Joined: Thu May 03, 2012 10:26 am

Re: gastronomija - hrana, vino, začini

Postby NMI » Sat May 19, 2012 12:04 pm

vidis, zbog ovakvih tema bi bila steta da si otisao!

samo da se upisem :)
User avatar
NMI
 
Posts: 38125
Joined: Thu Apr 12, 2012 12:01 am

Re: gastronomija - hrana, vino, začini

Postby Dori » Sat May 19, 2012 12:20 pm

žulijan asanž wrote:ono što u svijetu zovu gastronomija, u bosni zovu pogoozluk :D međutim, gastronomija kao takva uz sve ostale čulne podražaje (likovne, muzičke, literarne itd) sastavni je dio estetike u širem smislu riječi.


Jedno ja kazem drugu:"Ja sam gastronom". Kaze on meni:"Jok ba, ti si poguzija. Gastronomi biraju sta jedu, a ti metes sve od reda" :lol:

Eh, nazad na temu....sto se vina tice OBOZAVAM GA, ali nisam neki expert. Jednom bila na nekom kursu kako i sta kombinovati, prepoznati (ona neka nasa slovenka ga drzala), ali nista ja....vino ko vino i uvijek prepustim izbor konobarima. Naravno kad pijem jedno, pa probam drugo osjetim razliku....ali ono da znam razlikovati skupa od jeftinih, to samo dan poslije po glavi znam :lol:

Ostalo, plavi onaj budjavi sir isto jaaaaako volim. Malo krekera, grozdja i super meza.

Dd zacina sad sam u Turskoj nakupovala raznih curry-ja, pa experimentisem i uvijek sam za egzotiku i nesto novo....
Image
User avatar
Dori
 
Posts: 11729
Joined: Wed Apr 04, 2012 10:24 am

Re: gastronomija - hrana, vino, začini

Postby amrica » Sat May 19, 2012 12:27 pm

ja ne volim da kuham :-)

ali znam svasta napraviti, kad moram :-?

ali volim da klopam :lol:

i volim crno vino, ono solo vino, nista arome, mirisi, folovi...
amrica
 
Posts: 3503
Joined: Wed Apr 18, 2012 1:21 pm

Re: gastronomija - hrana, vino, začini

Postby I ja dosla » Sat May 19, 2012 2:46 pm

Extra tema zulijane nisam cesto na forumu aktivna, cesce citam i bilo mi je strasno zao kad sam na jednoj od tema procitala da si otisao, neka te bolan, trebalo bi te umnoziti :D toliko o tome...

Nego znas li sta o zaledjenim svezim zacinima (samo svjezi isjeckani i zaledjeni, jok suseni)? Skoro sam naletila na zaledjeni svez persun u malim kutijicama, kopar, bosiljak itd.? Moguce da je to i prije postojalo ali sam ja prvi put uocila to skoro, kupila par kutijica jer je mirisalo pravo dobro i mogu ti reci da se nisam pokajala, pa sam resila da zasadim na terasi zacine koje volim i da ih zaledim, jesi li probao da tako sacuvas svoje omiljene zacine?????

Inace sam u poslednje vrijeme, vec pola godine ima, pocela kupovati samo organsku hranu, nikad nisam kupovala gotova/polugotova jela. Volim kuhati i mastam da otvorim svoj restoran :D mali, kucna atmosfera itd.
Pored hrane volim da imam dobro posudje, serpe/tepsije/tiganje jer mislim i da od toga zavisi ukus jela.

Eto toliko od mene, pozdrav poguzijama, a Boga mi i gastronomima :lol:
I ja dosla
 
Posts: 25
Joined: Sun Apr 15, 2012 10:58 pm

Re: gastronomija - hrana, vino, začini

Postby ljubav_aha » Sat May 19, 2012 2:58 pm

najdrazi zacin za pizza ,suseni origano :-D

Origano (mažuran, mravinac) - lagano slatkastog mirisa, neizbježan u pizzama, jelima od tjestenine, svježih rajčica i u složencima od povrća i sira. Jedan od rijetkih koji je bolji u sušenom nego svježem obliku.
Travel brings power and love back into your life

Don't bypass or downplay the chemistry you feel; remember that it exists for a reason. The people you're most attracted to are your greatest teachers in love. Show up for the lessons they have for you
User avatar
ljubav_aha
 
Posts: 16932
Joined: Mon Apr 30, 2012 5:47 pm
Location: beyond the boundaries of one's country

Re: gastronomija - hrana, vino, začini

Postby Drekalica » Sat May 19, 2012 4:28 pm

žulijan asanž wrote:
KatarinaKosača wrote:Kuham samo na maslinovom ulju


ja isto maksimalno koristim maslinovo. posebno ga volim onako friškog u salatama ili jednostavno prelit preko pojedine hrane.

međutim, za wok ne može jer u woku mora biti stravično vrelo, a ova klasična ulja nemaju takve karakteristike nego bi bukvalno na toj temperaturi zadimila i bukvalno se zapalila. rižinoulje i kikirikijevo ulje i kukuruzno ulje imaju visok stepen podnošljivosti temperature. ovo kikirikijevo ima kod semića uzet, malo je poskupo, a ovo kukuruzno ima na svakom koraku.....na žalost rižino niđe nema u sarajvu, a za woka je najbolje jer podnosi temperaturu preko 250°C


Žulijane, rižino ulje sam neki dan vidjela u Tušu (RS dio). :)
“One of the hardest things in life is having words in your heart that you can’t utter.”
User avatar
Drekalica
 
Posts: 57586
Joined: Tue Apr 10, 2012 12:11 am
Location: Wadi Rum Desert - The Valley of the Moon

Re: gastronomija - hrana, vino, začini

Postby KatarinaKosača » Sat May 19, 2012 5:11 pm

I ja dosla wrote:. Volim kuhati i mastam da otvorim svoj restoran :D mali, kucna atmosfera itd.


I ja isto. Hajmo skupa :D

I ja dosla wrote:Pored hrane volim da imam dobro posudje, serpe/tepsije/tiganje jer mislim i da od toga zavisi ukus jela.


Apsolutno tačno. Mnogo zavisi od suđa, iako je zvjerski skupo zaista kvalitetno suđe.
Tornjak..Biće koje posjeduje ljepotu bez sujete, snagu bez oholosti, hrabrost bez okrutnosti
User avatar
KatarinaKosača
 
Posts: 1534
Joined: Tue May 08, 2012 10:50 am

Re: gastronomija - hrana, vino, začini

Postby Buffalo Hill » Sat May 19, 2012 5:38 pm

žulijan asanž wrote:šta ovdje oko mene ne mogu nikako da svare, gdje god dođeš, kome god ponudiš, niko ne mere da skonta, u kakvom god društvu - jok!

a to su suhe šljive kao prilog pečenom mesu ili kao sastojak u sosu uz to pečeno meso.

kakav tu sos more da se napravi boli glava! a one same po sebi imaju onu aromu dima, ma prste da poližeš. da li je neko probao?


Bit ce mi jako zao ako je u nasoj savremenoj gastronomiji zaboravljen slatki cevab. Izvanredno tradicionalno jelo. Mislim na cevab kao varivo. Slatki cevab se pravio od mesa i voca: dunje, jabuke, sljive, smokve, grozde, bademi, orasi, ljesnjaci. Voce se najcesce koristi suho. Moja nena i majka su pravile slatki cevab sa suhim mesom (stolacku plahu) i suhim sljivama i grozdjicama, te slatki cevap sa dunjama..

Kada smo, davnile, dokoneci podno Stjepan grada u Blagaju pokusavali skontati sta je jeo Herecg Stjepan pa i Kulin ban: slatki cevap nam je medju prvima na um pao.
Bosna je od svoji prapocetaka bila zemlja stocara i vocara i nemoguce je da prabosanci nisu makar slucajno pomijesali meso i voce.. pogotovo u zimskim danima, kad su smocnice i trapovi uglavnom sadrzavali suho meso i voce.
Ja sam jako zahvalan roditeljima i rodjacima koji su njegovali tradicionalnu kuhinju i koji su ta iskustva prenijeli na mene. Logicnoje da su od mene prvo nacinili poguziju, a dalje sam ja sam..

Volim jedno jelo sa suhim sljivama i rado ga spremim -istina najvise sa divljaci (zec ili prepelice) ali moze i svako drugo meso raslo na "galofaku". Jednostavno, fantasticno - onako bas "lovacki". Necu recept iznosit vec cu ga uskoro spemiti, ovjekovjeciti fotkama, pa okacit ovdje da poguzijama "vadim mast" i da ga izbavimo iz zaborava.

Prosle godine sam jeo govedinu sa sosom spremanim od svjezeg crnog grozdja i vina; jako mi se svidjelo..
User avatar
Buffalo Hill
 
Posts: 4672
Joined: Thu Apr 05, 2012 5:58 am
Location: Kremenac

Re: gastronomija - hrana, vino, začini

Postby Beg » Sat May 19, 2012 5:50 pm

Bit ce mi jako zao ako je u nasoj savremenoj gastronomiji zaboravljen slatki cevab. Izvanredno tradicionalno jelo. Mislim na cevab kao varivo. Slatki cevab se pravio od mesa i voca: dunje, jabuke, sljive, smokve, grozde, bademi, orasi, ljesnjaci. Voce se najcesce koristi suho. Moja nena i majka su pravile slatki cevab sa suhim mesom (stolacku plahu) i suhim sljivama i grozdjicama, te slatki cevap sa dunjama..

Kada smo, davnile, dokoneci podno Stjepan grada u Blagaju pokusavali skontati sta je jeo Herecg Stjepan pa i Kulin ban: slatki cevap nam je medju prvima na um pao.
Bosna je od svoji prapocetaka bila zemlja stocara i vocara i nemoguce je da prabosanci nisu makar slucajno pomijesali meso i voce.. pogotovo u zimskim danima, kad su smocnice i trapovi uglavnom sadrzavali suho meso i voce.
Ja sam jako zahvalan roditeljima i rodjacima koji su njegovali tradicionalnu kuhinju i koji su ta iskustva prenijeli na mene. Logicnoje da su od mene prvo nacinili poguziju, a dalje sam ja sam..

Volim jedno jelo sa suhim sljivama i rado ga spremim -istina najvise sa divljaci (zec ili prepelice) ali moze i svako drugo meso raslo na "galofaku". Jednostavno, fantasticno - onako bas "lovacki". Necu recept iznosit vec cu ga uskoro spemiti, ovjekovjeciti fotkama, pa okacit ovdje da poguzijama "vadim mast" i da ga izbavimo iz zaborava.

Prosle godine sam jeo govedinu sa sosom spremanim od svjezeg crnog grozdja i vina; jako mi se svidjelo..


:thup: :thup: :thup:

Jeo, predobro !
Ucinicu sve sto mogu, ne uzdajuci se u podršku koje nema, i onda je moje sve što postignem, i zlo i dobro. "
User avatar
Beg
 
Posts: 516
Joined: Thu Apr 19, 2012 4:59 pm

Re: gastronomija - hrana, vino, začini

Postby žulijan asanž » Sat May 19, 2012 5:58 pm

:thup: drago mi je da si ovo spomenuo, a kad spremiš uslikaj pa nam postavi slike. nakon suhih šljiva, možemo onda polako preći na brusnice (na primjer pureća prsa s brusnicama) ili na tradicionalniju jabuku (na primjer patka s jabukom)....

patka s jabukom je jedan od najluđih i najukusnijih obroka što sam jeo. :D :thup:
pravda za asanža!njega su silovale one dvije!
User avatar
žulijan asanž
 
Posts: 2811
Joined: Sat Apr 21, 2012 11:49 am

Re: gastronomija - hrana, vino, začini

Postby žulijan asanž » Sat May 19, 2012 6:20 pm

a volio bih ovdje svim poguzijama koju riječ reći o dva pomalo neobična vina. obično se priča o klasičnim, manje ili više egzotičnim crnim, bijelim ili rose vinima, međutim postoje dva tipa vina koja su poprilično rijetka kod nas (ali se mogu tu i tamo naći po supermarketima.)

radi se o sherry-u i port-u

znači, dvije najpoznatije vinske varijacije koje su "pojačane" dodavanjem drugih alkoholnih pića u vino za vrijeme ili nakon fermentacije. otprilike, jednostavnim kafanskim rječnikom rečeno - "betonirana" vina :D

prvi je port. pretpostavićete po imenu da mu je zemlja porijekla portugal. radi se o crnom desertnom vinu koje je "pojačano" žestokim alkoholom koji se naziva Agerdiente - nešto slično Grappi. ova žestica od grožđa se dodaje u port pred kraj fermentacije. port je poprilično slatko vino, međutim ako ne volite slatka vina, zapamtite da port ima visok stepen alkohola koji je jako dobar balans toj slatkoći. ovaj port obično ima 18-20% alc. što ga čini izuzetno jakim među vinima i može se svrstati u tzv. session wines. ako je neko probao prošek pa misli da je to isto zbog te slatkoće, zeznuo se u poređenju. port ima specifičan okus i aromu. jednostavno savršeno vino za posebne prilike.

drugi je sherry koji također spada u ta takozvana pojačana vina. sherry je, za razliku od porta bijelo vino koje se proizvodi sve od ekstra suhog do ekstra slatkog i to isključivo u španiji. da bi sherry postao sherry, u njega se nakon završetka fermentacije običnog bijelog vina dodaje brendi. da bi brendi došao do izražaja, ovo vino se pravi od najneutralnijih sorti grožđa. ja trenutno imam jednu bocu tio pepe sherry-a i upravo sam natočio jednu čašu da ga odgustiram :D

Image

s obzirom da se bavim ovim i da mi je to nekako hobi i strast, a da nemam puno ljudi u svom okruženju s kojima bih mogao o tome diskutovati, nećete mi zamjerit što sam ovdje u blogerskom stilu napisao koju riječ. :D
pravda za asanža!njega su silovale one dvije!
User avatar
žulijan asanž
 
Posts: 2811
Joined: Sat Apr 21, 2012 11:49 am

Re: gastronomija - hrana, vino, začini

Postby amrica » Sat May 19, 2012 6:40 pm

zamjeramo :x
amrica
 
Posts: 3503
Joined: Wed Apr 18, 2012 1:21 pm

Re: gastronomija - hrana, vino, začini

Postby NMI » Sat May 19, 2012 6:42 pm

amrica wrote:zamjeramo :x


hocel opet bit halva? :D :D :D
User avatar
NMI
 
Posts: 38125
Joined: Thu Apr 12, 2012 12:01 am

Re: gastronomija - hrana, vino, začini

Postby amrica » Sat May 19, 2012 7:19 pm

NMI wrote:
amrica wrote:zamjeramo :x


hocel opet bit halva? :D :D :D



:lol: :lol: :lol: :lol:

jos jedna :D
amrica
 
Posts: 3503
Joined: Wed Apr 18, 2012 1:21 pm

Re: gastronomija - hrana, vino, začini

Postby dječak sa šibicama » Sat May 19, 2012 8:13 pm

Kopar sos, malo brasna na maslinovom ulju proprziti, da dobije laganu boju, isjeckati kopar i dodati na brasno, zaliti sa malo pileceg ili juneceg temeljca/fonda (moze i voda), po zelji dodati bijelog luka, krckati uz dodavanje tecnosti dok kopar ne pusti svoj opojni miris i ne stvori se gusti sos, na kraju dodati kasikicu milerama ili nekog slicnog topivog namaza (vajkrem light najbolje, ili obicni vajkrem, mileram samo ako je masniji jer onaj sa manje masnoce pusta vodu pa to nije to), cisto da razbije zestinu umaka.

Licno volim u temeljac/fond/vodu dodati kasikicu paste za mizo supu, to pomijesano sa vodom daje lijep soja umak. Ili obicni soja umak, iz teglice.

Ide super preko pecenog krompira, mesa u svim opcijama, i slicno.

Moze i solo, somun pa umaces :D
kad si gladan, nisi svoj
User avatar
dječak sa šibicama
 
Posts: 7661
Joined: Tue Apr 17, 2012 6:23 pm

Re: gastronomija - hrana, vino, začini

Postby dječak sa šibicama » Sat May 19, 2012 8:17 pm

Kornjacica wrote:Maslinovo ulje samo prelijevam preko hrane....
A bome i aceto balsamico, ja to čak u saft stavim... :clam: :D


Aceto ide odlicno sa lukom, svako jelo koje se pravi na dinstanom luku, kod dinstanja luka odlicno ide aceto balsamico jer se karamelizira i daje poseban ukus luku, ujedno ubija ljutinu ako je luk suvise ljut (ako je ona sto ga je sadila puno prdila, sto se ono kaze :D )
kad si gladan, nisi svoj
User avatar
dječak sa šibicama
 
Posts: 7661
Joined: Tue Apr 17, 2012 6:23 pm

PreviousNext

Return to Sofra

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests