Gljive

Drugu planetu nemamo!

Moderator: Segi

Re: Gljive

Postby Mrlja » Mon Nov 05, 2012 5:43 pm

negdje sam naletio na clanak da se godisnje u bih ubere gljiva u vrijednosti 10 mil eura,koje idu u izvoz uglavnom,a da propadne,po nekim procjenama,gljiva u vrijednosti 290 miliona eura godisnje.

neki dan sam vidio,tip iz hadzica izvozi suhi vrganj,firma boletus se zove i bavi se tako izvozom i vrganja i crnih truba i bilja,borovnica..i prodaje taj vrganj u austriju,po 60 eura kilogram,doduse treba ti 10 kg svjezeg za kilu suhog,al eto :roll:
User avatar
Mrlja
 
Posts: 12710
Joined: Mon Apr 16, 2012 1:25 am

Re: Gljive

Postby boletus edulis » Mon Nov 05, 2012 5:46 pm

Luti,

Ja sam brao i prodavao gljive prije rata,dok sam još bio "momak" a budžet školarca je oduvjek tanak bio.Ugodno s korisnim-zašto da ne.Prije rata,gljve na Romaniji je bilo koliko hoćeš.U dva sela gljive je bralo i prodavalo možda par ljudi.Sad bere ko god stigne,ljudi nemaju posla pa pobraše sve živo,od borovnice do vrganja.Kud ćeš dalje kad je dolazio jedan švercer i nudio 1 KM po gajbi - šišarika! Kad skontaš,šišarika ima na tone ali kad bi ih narod počeo skupljati,vrlo brzo bi i njih nestalo pa bi morao trasti stabla,ko' medo kruške.

Sad mi se to ne isplati.Nema se vremena a imam dobar posao tako da mi nije "preša".A mogao bi,nije da ne bih,uzeti dobre pare na gljivama s tim da bih morao preći preko nekih svojih principa.Ja NIKAD ne uništavam niti berem sve odreda.Još kad skontaš da su sve gore i gore godine za gljive...Viđao sam ovu tvoju gljivu sa slike i znam da je "drvenasta" i da nije za jelo.Ja sakupljam jednu sličnu gljivu sa drveta a zovu je Trud (Fomes fomentarius) ali ne za jelo nego nosim svom starom za pčele.Naime,u pčelarstvu se koristi za dimilice.Jednu vrstu gljiva koje rastu na drvetu (na stranu bukovače) sam probao a zove se Vučiji ili volovski jezik (Fistulina hepatica) i pravo sam se razočarao.K'o opanak.

Svim gljivarima bih preporučio stranicu udruženja iz Mrkonjić grada :http://www.gljive.com/baza-gljiva/page/kategorija/catid/1?limit=10&total=232&start=20

Momci i djevojke rade dobro,potkovani su znanjem i voljom a ne "đone" puno.
boletus edulis
 
Posts: 190
Joined: Wed May 16, 2012 7:51 pm

Re: Gljive

Postby walkabout » Mon Nov 05, 2012 9:36 pm

pitanje premjeshteno na Evoluciju....
walkabout
 
Posts: 26484
Joined: Fri Apr 20, 2012 12:13 am
Location: Sachekalusha bb

Re: Gljive

Postby luti » Mon Nov 05, 2012 11:49 pm

boletus :thup: :thup: :thup:
Image
User avatar
luti
 
Posts: 17255
Joined: Sun Apr 22, 2012 12:15 pm

Re: Gljive

Postby boletus edulis » Mon Nov 12, 2012 10:24 pm

Jučer sam ubrao desetak rujnica i poljskih šampinjona što su preživjeli zadnje mrazeve.Mislim da je to kraj za ovu godinu,što se tiče gljiva.Nikad gora-ne ponovila se više nikad.
boletus edulis
 
Posts: 190
Joined: Wed May 16, 2012 7:51 pm

Re: Gljive

Postby luti » Wed Nov 14, 2012 12:00 am

boletus edulis wrote:Jučer sam ubrao desetak rujnica i poljskih šampinjona što su preživjeli zadnje mrazeve.Mislim da je to kraj za ovu godinu,što se tiče gljiva.Nikad gora-ne ponovila se više nikad.


ti si bar nešto ubrao ove godine, ja ništa , dok sam imala vremena gljiva nije bilo, a u ovom kratkom periodu dok ih je bilo, nisam uspjela ni jedan dan otići u gljive :-?
Image
User avatar
luti
 
Posts: 17255
Joined: Sun Apr 22, 2012 12:15 pm

Re: Gljive

Postby boletus edulis » Wed Nov 14, 2012 8:25 am

Luti,
Ovo što sam ubrao ove godine i ne računam.Sve u svemu-nula bodova.Ubrao sam ukupno 20-tak smrčaka (što sam prijašnjih godina brao skoro svaki dan),pola kese reduša (što sam nekad nalazio samo na jednom redušnjaku),korpu vrganja :( korpu šampinjona i možda pola cekera rujnica.Sunčanica 20-tak,slipavica možda pola kese i dvadesetak gnojštarki.Lisičarke nisam ni vidio,kao ni mrtvačke trubače (odlična gljiva),martinčice...čak su i bukovače podbacile.Nisam nešto viđao ni mliječnice,sirogljive,turčine...

Sramota me reći da u zamrzivaču nemam nijednu kesicu gljiva.Prijašnjih godina je bilo barem nekoliko kilograma.

Valjda će biti bolje.Nadati se.
boletus edulis
 
Posts: 190
Joined: Wed May 16, 2012 7:51 pm

Re: Gljive

Postby luti » Wed Nov 14, 2012 9:23 pm

Nadajmo se da će sljedeća godina biti bolja. Ja sam mislila da će ove godine biti obilje gljiva zbog ogromne količine snijega, međutim iznenadila sam se jer je i ranih gljiva bilo premalo, e sad da li je zato što je naglo otoplilo, ili su gljive skoro iskorijenjene, ne znam, ali je baš žalosno :-?

Evo malo da se potsjetimo kako izgleda crna trubača :D
Image


JESTIVOST:
Jedna od najboljih gljiva, izvanredno ukusna i aromatična. Budući da rastu u velikim množinama najbolje ih je posušiti (lako se suše), staviti u staklenke s patent zatvaračem da unutra ne dopire zrak i takve se mogu po potrebi koristiti za razna jela ili kao dodaci jelima (mogu se samljeti i u prah i koristiti kao začin) nekoliko godina. Prije upotrebe, suhe mrke trubače treba namočiti barem 5-6 sati u mlakoj vodi (ili mlijeku), da opet nabubre i povrate svoju strukturu i tek onda ići od njih spremati jelo. Svježe se mogu pripremati kao i svake druge gljive, npr. dinstati kao i vrganji. Najbolje su kao umaci s tjesteninama. Mogu se i duboko zamrznuti prethodno blanširane, ali tada izgube nešto od arome. Također, pogodne su i za kiseljenje i stavljanje u ulje.

DOBA:
Druga polovica ljeta – kasna jesen.

OPASKE:
Naziv mrtvačke trube, naravno, nema nikakve veze s njihovom jestivosti. "Mrtvačke" zbog crne boje plodišta, a "trube" zbog samog oblika plodišta (izgleda kao lijevak, rog, truba). Mogli bi ih zvati i "rog obilja" što bi bio doslovni prijevod latinskog znanstvenog naziva "Craterellus cornucopioides", pa su ih tako Englezi nazvali "Horn of plenty", ali zovu ih i "Trumpet of the dead". U Francuskoj su jako cijenjene i tamo ih čak poistovijećuju sa tartufima, čak i zovu jesenskim tartufima ili tartufima siromaha zbog svoje jedinstvene i božanstvene arome.

@boletus jedno pitanje za reduše, neko livadske šampinjone naziva redušama, a to je sasvim druga gljiva, je li tako ili ja griješim? :? :-)
Image
User avatar
luti
 
Posts: 17255
Joined: Sun Apr 22, 2012 12:15 pm

Re: Gljive

Postby Segi » Wed Nov 14, 2012 10:04 pm

Imas na mojim fotografijama i redusu i livadski sampinjon (poljski sampinjon),to su dvije razlicite gljive,razlicitog mirisa i ukusa.Reduse su odavno prosle i bar na Romaniji dolaze poslije smrcaka,dok sam ja danas fotografisao livadski sampinjon,skoro iznikao.
Pošten bez ambicija,je moja definicija...
User avatar
Segi
 
Posts: 2316
Joined: Tue May 08, 2012 1:48 pm

Re: Gljive

Postby boletus edulis » Wed Nov 14, 2012 10:15 pm

Luti,
Segi je to jako fino objasnio uz dodatak da je livadski šampinjon jesenja gljiva.A trubača je rijetka gljiva i jako ukusna.Prava je radost pronaći je a pošto je narod "izbjegava",budućnost joj je zagarantovana.

Prošle godine (ne znam jesam li ovo pisao ,ako jesam - izvinjavam se) lutam ja šumom a tek krenuli proljetni vrganji.Sretnem neku babu u šumi i reče ti ona meni da ću džabe tražiti gljive jer ih neće biti.Pitam ja tu babu odakle zna da gljiva neće biti kad mi reče :"nisu rodile jelove šišarike".Odmaknem se ja od babe kontajući da je "pukla" jer kakve veze imaju jelove šišarike i vrganji.Bogami baba bila u pravu,vrganja ni za lijeka.Ove godine bilo šišarika )ali slabo) samo žestoka suša bila i opet ništa.

Ja predviđam da će u budućnosti biti sve manje vrganja,smrčaka,reduša,lisičarki ... i ovih ostalih gljiva koje se otkupljuju.Narod će im sjeme zatrti.Zato se trebamo orjentisati na ove druge gljive poput slipavica,mrtvačkih trubača,gnojštarki,sunčanica,medvjeđih šapa,livadskih šampinjona,turčina,hrastovih i grabovih djedova,puhara,martinčica...
boletus edulis
 
Posts: 190
Joined: Wed May 16, 2012 7:51 pm

Re: Gljive

Postby Segi » Thu Nov 15, 2012 12:21 am

Ljuti redusa je bijela odozdo i ima bas karakteristican miris,nadji negdje na mojim fotografijama na prvoj ili drugoj strani.
Livadski ili poljski sampinjon je odozdo svijetlo roze boje do smedje i takodje ima karakteristican miris.

Image
Pošten bez ambicija,je moja definicija...
User avatar
Segi
 
Posts: 2316
Joined: Tue May 08, 2012 1:48 pm

Re: Gljive

Postby Segi » Thu Nov 15, 2012 12:21 am

Image

Image
Pošten bez ambicija,je moja definicija...
User avatar
Segi
 
Posts: 2316
Joined: Tue May 08, 2012 1:48 pm

Re: Gljive

Postby Segi » Thu Nov 15, 2012 12:22 am

Image

Image
Pošten bez ambicija,je moja definicija...
User avatar
Segi
 
Posts: 2316
Joined: Tue May 08, 2012 1:48 pm

Re: Gljive

Postby Segi » Thu Nov 15, 2012 12:22 am

Image

Image

Image
Pošten bez ambicija,je moja definicija...
User avatar
Segi
 
Posts: 2316
Joined: Tue May 08, 2012 1:48 pm

Re: Gljive

Postby Segi » Thu Nov 15, 2012 12:23 am

Zadatak:zna li ko o cemu je rijec,jestiva ili?

Image

Image

Image
Pošten bez ambicija,je moja definicija...
User avatar
Segi
 
Posts: 2316
Joined: Tue May 08, 2012 1:48 pm

Re: Gljive

Postby boletus edulis » Thu Nov 15, 2012 8:30 am

Ima više kombinacija.Može biti i jestiva i otrovna.Liči mi na reduše a mogu biti i šljivovače.Martovke.Olovaste rudoslike...

Reći ćeš da reduše nisu jer one rastu u proljeće.Prošle jeseni sam na jednom redušnjaku našao bar pet kilograma reduša.Zna se desiti da i one promjene kalendar pa da kao kesten ili kruška obeharaju u jesen.Dođem do redušnjaka i ne mogu da vjerujem.Uberem,pomirišem...reduša - nema dvojbe.Donio kući i uživao a kasna jesen.Šljivovače možda i nisu jer one imaju tanji stručak a ove tvoje sa slike imaju i crva.Martovke su proljetne gljive i rastu masovno,malo su "sivlje".Olovaste rudoliske (vrlo otrovne gljive) su iste takve samo imaju odvratan "šmek" tako da bi po mirisu prepoznali da se radi o nevaljastoj gljivi...

Dakle,ima više kombinacija samo za tačnu determinaciju morao bih to vidjeti uživo,pomirisati,pogledati stanište itd.Većinu gljiva možeš prepoznati i po mirisu jer on ostaje u memoriji kao i miris recimo bureka,svježeg hljeba,pečenih paprika itd.

Nadam se da sam ti bar malo pomogao!Sad ti je još nejasnije. :thup:
boletus edulis
 
Posts: 190
Joined: Wed May 16, 2012 7:51 pm

Re: Gljive

Postby Segi » Thu Nov 15, 2012 11:55 am

:lol: :lol: :lol: :lol:
Pošten bez ambicija,je moja definicija...
User avatar
Segi
 
Posts: 2316
Joined: Tue May 08, 2012 1:48 pm

Re: Gljive

Postby luti » Thu Nov 15, 2012 11:57 am

Kod branja "bijelih" gljiva moramo biti posebno OPREZANI, I DOBRO POZNAVATI GLJIVE, jer ima dosta sličnih vrsta, zato ja berem samo one za koje 100% znam da nisu otrovne i da nema sličnih otrovnih.

Kao šro boletus kaže Dakle ima više kombinacija samo za tačnu determinaciju morao bih to vidjeti uživo,pomirisati,pogledati stanište itd.Većinu gljiva možeš prepoznati i po mirisu jer on ostaje u memoriji kao i miris recimo bureka,svježeg hljeba,pečenih paprika itd.

Evo recimo za ovu, vrlo laho je mogu zamijeniti sa redušama :-) :roll:

Agaricus xanthoderma Genevier
Otrovna pečurka, karbolova pečurka, žuto pjegava pečurka



ImageImage
Image

KLOBUK:
5-12 cm. U početku zvonolik, kasnije se konveksno izravna, u središtu ravan ili čak malo ponekad udubljen. Bijelosvilene boje ili ponekad malo sivkast, nerijetko sa sitnim čehicama tamnije boje. Ponekad se raspucava u nepravilna veća polja. Kada se zagrebe ubrzo požuti.

TRUSIŠTE / LISTIĆI:
Gusti, slobodni, pomiješani s kraćima, nepravilne oštrice, u početku bjelkasto sivkasti, kasnije tamnije ružičasti i na kraju čokoladnosmeđi.

STRUČAK:
Visok do 10 cm, debljine do 1.5 cm. Bijele svilenaste boje, uzdužno naboran, valjkast, na dodir također požuti. Najprije pun, kasnije šupalj. U bazi zadebljan, a u gornjem dijelu nosi veliki viseći vjenčić koji je žućkasto obrubljen.

OTRUSINA:
Čokoladnosmeđa.

MESO:
Prvotno bijele boje, u klobuku na prerezu jedva malo požuti, ali izraženije požuti na prerezu donjeg dijela stručka i u bazi. Svi vanjski dijelovi gljiva kad ih zagrebemo požute. Miris i okus neugodni, podsjećaju na tintu ili karbol.

MIKROSKOPIJA:
Spore čokoladnosmeđe, jajolike, 5-6.5 x 3-4 µm.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:
Raste u većim skupinama ili po nekoliko primjeraka na otvorenim livada i travnjacima, u vinogradima, voćnjacima, parkovima, naseljima, u blizini voćaka, uz rubove šuma itd.

JESTIVOST:
Otrovna gljiva, iako ne pretjerano opasna, uzrokuje lakša trovanja sa probavnim smetnjama.

DOBA:
Ljeto – jesen.
Image
User avatar
luti
 
Posts: 17255
Joined: Sun Apr 22, 2012 12:15 pm

Re: Gljive

Postby boletus edulis » Thu Nov 15, 2012 3:39 pm

Luti,
Reduše rastu u redušnjacima a redušnjaci su obilježeni tamnijom travom koja raste u polukrug.Redušnjake možemo primjetiti i sa velike daljine.Ova otrovna vrsta šampinjona je dosta rijetka i raste u jesen na livadama.Žućkaste fleke po njima se vide iz aviona i samo slabi poznavatelji gljiva ih mogu pomješati.Ja uporno naglašavam da se ljudi ne igraju sa gljivama.

Želim i da naglasim da je reduša sa donje strane klobuka bijela dok su sve vrste šampinjona sa donje strane roskaste boje (dok su jako mali) i do smeđe i tamno smeđe boje kad ostare.Reduše rastu od maja do kraja juna a šampinjoni od septembra do novembra.Jedina vrsta šampinjona koja raste u proljeće i ljeto (kad je dosta vlažno) su kračuni ali oni su ogromni i rastu u kolima ili polukrugu.
boletus edulis
 
Posts: 190
Joined: Wed May 16, 2012 7:51 pm

Re: Gljive

Postby luti » Thu Nov 15, 2012 8:31 pm

boletus edulis wrote:Luti,
Reduše rastu u redušnjacima a redušnjaci su obilježeni tamnijom travom koja raste u polukrug.Redušnjake možemo primjetiti i sa velike daljine.Ova otrovna vrsta šampinjona je dosta rijetka i raste u jesen na livadama.Žućkaste fleke po njima se vide iz aviona i samo slabi poznavatelji gljiva ih mogu pomješati.Ja uporno naglašavam da se ljudi ne igraju sa gljivama.

Želim i da naglasim da je reduša sa donje strane klobuka bijela dok su sve vrste šampinjona sa donje strane roskaste boje (dok su jako mali) i do smeđe i tamno smeđe boje kad ostare.Reduše rastu od maja do kraja juna a šampinjoni od septembra do novembra.Jedina vrsta šampinjona koja raste u proljeće i ljeto (kad je dosta vlažno) su kračuni ali oni su ogromni i rastu u kolima ili polukrugu.


:thup: zato sam i stavila slike, da oni koji čitaju ne misle da je svaka gljiva koja liči na redušu ili šampinjon jestiva :D
Image
User avatar
luti
 
Posts: 17255
Joined: Sun Apr 22, 2012 12:15 pm

PreviousNext

Return to Priroda i ekologija

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest